Sunday, 13 March 2011

PANDANGAN PELAJAR MESIR DI MALAYSIA.

Huk terkedu ketika aku sedang baring sambil berurut di resthouse compny aku berkerja , member lama aku call suruh menjemput dia dirumah ,

kadang-kadang seronok dengar cerita orang yang merantau ke luar negara , banyak cerita yang di kongsikan ketika bersama-sama . dari cerita aneh yang pelih dan yang seronok , cerita tentang pergolakkan di Tahrir untuk menguling kan hosni mubarak. banyak yang kita di sini tak tahu dan cerita sebenarnya disana . ada dia cerita tentang rakyat mesir yang dilenyek oleh polis dan di pukul hingga mati . bertapa kejamnya orang arab , bak kata kawan aku kalau tade pegangan agama mereka mesti lagi dayus dan kejam seperti zaman jahiliah . hurghh. dengar je dah menyeramkan .


ada juga member aku cerita yang orang arab ni masih mengangap orang di malaysia seperti orang asli , yang memakai cawat , dorang panggil orang malaysia unga unga ! haha WTF . dorang masih tak percaya dengan kemajuan di Malaysia , sampai member aku tunjuk dekat mereka gambar2 malaysia di internet ,dan mereka masih tidak mempercayakan yang gambar itu adalah di Malaysia . musibat betul..


ni haa pak arab let me show to you !!

Malaysia maju tak seperti yang korang tengok dekat TV tu dengan cawat2 , harghh susah cakap dengan kepala batu..ahhaha !

k arr bnyk sebenarnya yang nak di cerita..malas nak tulis panjang lebar...
zoulsaaa!

Oh Menarik Gila !!

Salam guys , di sini ada sedikit pekara yang ingin di kongsi bersama . Pernahkah kalian tahu tentang seni pertahankan diri ? , Di Malaysia kita juga ada warisan dan budaya kita yang perlu di pelihara .


okk , aku kalau boring masa berfacebook aku suka layari youtube,dan animebuzz . banyak benda yang boleh kita tahu di youtube .
tangan aku gatal dan mengodeh cerita silat dalam youtube , WOW cukup membanggakan . sebab dalam HISTORY CHANNEEL DOCUMENTARY telah memilih Malaysia sebagai tempat cerita dalam documentary mereka bukan di Indonesia .



Yeahhh hahahahaha !!

ok , dalam documentary itu ada 5part

http://www.youtube.com/watch?v=-LNQZFYOGW0

http://www.youtube.com/watch?v=cSixXyoKZ9s

http://www.youtube.com/watch?v=MZiBQhr_m8E

http://www.youtube.com/watch?v=26qZX5-4onM

http://www.youtube.com/watch?v=dvV-eK5LZAQ


So sekarang kita patut sedar yang kita patut memuliharakan budaya dan warisan kita . takut suatu hari nanti ia akan ditengelami oleh arus zaman yang begitu cepat.

Wednesday, 23 February 2011

Karma

23/2/2011 - Aku masih terpikir-pikir apa yang aku patut lakukan selepas ini , sebab aku dapat offer kerja dengan 1 compny di MELAKA , KUALA LUMPUR . Sedangkan niat aku sebelum ni memang nak berhijrah ke sana , Maybe hidup di KLUANG susah nak pergi . Sebab peluang untuk kehadapan susah nak nampak , Ramai kawan-kawan aku yang berada di KUALA LUMPUR suruh aku kerja di sana , tapi aku fikir juga..kalau aku kerja sana setakat tak menyimpan duit susah juga . Tapi aku tahu apa yang aku patut lakukan apabila berada disana sebab aku tahu peluang yang aku nampak tu terlalu cerah untuk berjaya , sedangkan di mata kawan-kawan aku ia nya hanya suatu pembaziran , tapi aku tak sangka itu satu pembaziran sebab yang aku tahu itu adalah satu modal yang lasak , Ahhhhhhhhhhhhhh susah ..asyik mengeluh je apa pun tak jadi . Bak kata MAK & KAKAK ku asyik mengeluh je buat tak juga , mana nak tahu berhasil ke takk .Susah bila tiada kawan yang tak sepahaman dalam sekitar kita , kawan-kawan aku yang memahami aku semua dah buat hal tuju masing-masing , normally itu adalah lumrah kehidupan . Maybe oneday bila jumpa smua mesti dah berjaya dengan kerjaya masing-masing.

haahahahah KARMA !

Monday, 21 February 2011

DI HKLG

13 HB 1 2010 - Hari kemasukan aku ke HKLG , memang tak di sangka kerana aku dapat bekerja dekat sini dengan bantuan Engineer aku , hari pertama kemasukan aku memang blur + pendiam .berjumpa dengan kawan-kawan baru yang cukup mengajar aku erti TEAMWORK . nice hah ! pada 2010 tahun yang cukup bermakna untuk aku , Alhamdulilah rezeki melimpah ruah . dengan badan aku makin naik mendadak 15kilo , cukup memeranjatkan keluarga aku yang pelik melihat badan aku menaik dengan cepat , bak kata nenek aku , keturunan kita orang nya semua besar-besar , bukan gemok ok,tapi sasa . :) , hum bekerja lah aku di HKLG dalam 3 bulan aku bertemu kawan baru , nama dia SARA SASA . Student first yang baik dengan aku , tak sangka aku boleh jumpa orang peramah seperti dia,gembira dapat kawan macam dia,apa segala prob aku dia banyak memberi aku semangat , hanya kata-kata dia yang banyak bagi aku berfikir jauh , dan tenang . okk ,
selepas dalam bulan 6 aku terus sambung belajar sambil bekerja di UTM skudai , aku lanjutkan course aku yang postgrad dulu , dengan dari kata-kata semangat Family aku dan Kawan-kawan aku telah berjaya sampai ke final exam bulan 4 2011 .
ohh thanks guys :) , sebab aku cepat bosan apa yang aku buat , dan aku akan menyesal bila aku tak dapat laksanakannya dengan sempurna .
Dalam perjalanan aku sampai ke tahun 2011 banyak memberi duka , hujung tahun 2010 yang betul-betul aku jatuh yang sukar untuk bangun , sesungguhnya aku memang kalah dengan PERCINTAAN . bak kata mybestie Amira Muslim , (lian let show to me , u must to get one GF . untuk memastikan your bukan GAY . err aku di labelkan GAY) oleh kawan baik aku ketika aku di KUALA LUMPUR . aku bukan nya buaya yang senang2 untuk bercinta dan tidak serious , Yeah finally i get ROS AZIERA as my loving  . but sayang ia nya ending dalam masa setahun . masa ke semasa aku lalui dengan sunyi dan sengsara di sebabkan CINTA aku gagal , aku Frust . sampaikan apa yang ada dengan aku tidak di endahkan , :) , tapi Keluaraga dan Kawan-kawan yang banyak bagi semangat untuk hidup , guys jasa korang aku akan ingat sampai bila2 terutama sekali kepada KAK LYN , KAK YASMIN , SARAH SASA , AHYOL , MIMIE , TAUFIQ , ROHANI , OBEY , HAFIZ , ALYAJ  , SARAH GENET sebab menjadi pendengar setia dan banyak bagi aku kata-kata semangat.=) , aku percaya , itu semua dugaan ALLAH untuk aku terus kan .

ok sehingga ke awal tahun 2011 aku di HKLG ramai kawan aku temui , seperti LUTFI ,WAFIQ,TAUFIQ,IKA,MIMIE,SUE,WENZ ,PATRIK and MORE , betul kata-kata IRNE BROACH jangan toleh kebelakang teruskan kehadapan , ada yang menanti di hadapan nanti , so terus kan :) , why lah you jauh sangat duduk..

Ya Allah dalam tak sangka bulan 4 ni aku akan menduduki Peperiksaan Terakhir ST, semua nya tak lengkap . ilmu tak lengkap , banyak juga aku MISS CLASS . tapi apa-apa pun kawan-kawan aku yang pass banyak membantu aku untuk melengkap kan presentation , buku log , ardestive savd dan software .

haih susah nak di jangkakan apa yang akan terjadi selepas ni dalam hidup aku , apa-apa pun berdoa dengan Ilahi untuk kesempurnaan di masa kelak :)

Sunday, 20 February 2011

Pagi2 dah buat aku jadi STUCK !

Memang najis apa bila hati dan perasaan di permainkan , setahun juga kot aku bercinta dengan manusia yang mcm najis , apa lah nasib2...tapi semua tu dugaan dari Tuhan ..sabar je la.
pagi tadi dh spoil aku terbayang2 muka dia..apa aku boleh buat hanya buat taktahu ..

so skrg aku dah mula serik , lepas ni g jahanam la...maybe makan masa sedikti untuk aku perbaiki hati aku yang Jenglot . hahah !

babi bai babi...



p/s = im sorry cuma mau lepas geram je..

Perjalananku ke melihat kawanku jadi raja sehari .

Hurgh jam menunjukkan waktu pukul 10.00am , Aku masih terpingga2 menungu kawan yang menjemput aku ke pontian untuk ke hari majlis raja sehari , sempat lagi berFACEBOOK sambil menunggu , Jam menunjukan waktu 11.25am , Tak boleh jadi aku try call balik member aku ni , rupa nya dia tengah berlawan dalam mimpi dia lagi , hampeh !
Okk siap semua . Aku pun mula siap-siap packing present untuk raja sehari ni ,
lalu member aku datang dalam jam pukul 11.45am ,  ok siap bergerakk ke Pontian dari Kluang . Setelah tiba aku ke bandar pontian , aku lihat cukup berbeza pontian dan kluang . Kerana majoritinya perniaganya , orang awam dan bangunan sekeliling adalah di kuasai oleh orang Melayu . Tak seperti di Kluang di yang kuasai oleh Cina , ok...setelah tiba nya aku pun bersiap2 keluar . puff punya segan malu aku pergi kenduri rumah orang , dengan tak kenal siapa2 selain kawan2 aku ..

setelah tiba aku teperasan kakak aku dengan suami dia yang sedang menjamu selera , ar bt tatau je...
ok jumpa semua fmly2 mmber aku dan memberi salam .
ok sudah sekian aku sempat lagi mencuci mata ..haha ! ramai betul anak dara , hahaha !




ok setelah tu aku terus manjamu selera , dan sempat juga mengambil gambar bersama pengantin , dan juga menjadi paparazi kepada kawan aku sbb dia special dpt join makan beradab .

 ketika makan beradab , sweet arr korang !
 selepas bersanding


tak lepaskan peluang yang ada :)

 mamat poyo......................................................................haha!












arghh keletihan terus balik...ambil mas ajuga ketika balik sempat lagi pergi ke tempat taufik masa kecil , di pontian juga..tempatnya tenang dan damai . tak macam kluang samukk ..




setelah berpusing habis aku terus balik ke Kluang , Hahha penat2 !
so hari ahad aku bermakna dengan aktiviti , sebab sebelum ni aktiviti ahad aku hanya berFACEBOOK je...
sekian ! ngaaa!

Saturday, 19 February 2011

Hurghh AARON AZIZ !!

Bila lihat cerita nya pasti aku akan tenung lama , sebab melihat gaya dia yang cukup lengkap .
pasti membuat perempuan mahu pun lelaki teruja ,

Memang tidak dinafikan , aku peminat dia . tapi tade lah sampai number 1 .. yang penting bro lu mmg style , Werdodo !